Domov
Predstavitev
Zgodovina
Dogodki
Galerija
Kontakt
Povezave
     
 

ZELENA TURA - REKREATIVNO KOLESARJENJE MTB DNE 27.5.2012

 Kaj: Kolesarjenje za staro in mlado: lažja in težja tura

 Kdaj: nedelja, 27.5.2012 ob 10:00

         Zbiranje in prijave po 9:00

 Kje: Turistična kmetija "Francinovi", Avber 21, 6210 Sežana, Slovenija

V primeru slabega vremena bo kolesarjenje preloženo !
Glede na vremensko napoved kolesarjenje bomo kolesarjenje izvedli, bomo pa potek ture prilagodili glede na morebitne popoldanske plohe.

DOSTOP do vasi Avber.

PRIJAVITE SE ČIMPREJ !

HRANA - KOLESARSKI AFTER

Trasa je vidna na povezavi: težja (30 km) ali lažja (20 km)

ZELENA TURA je voden spomladanski kolesarski izlet, na katerem lahko občudujemo vse pomladne lepote Krasa in Vrhov: ozelenelo drevje, razcvetele travnike z dišečimi cvetlicami, kraško gmajno z brinji in zeleno travo, vse to začinjeno z lepimi razgledi na hribe, kraško planoto, če je ozračje dovolj čisto, se vidi celo morje.
Gre za voden izlet, proga pa ne bo označena !

ŠTARTNINE NI, ZATO NAVALITE !

Izlet je namenjen  vsem, tudi družinam z otroki. Letošnji izlet vključuje tudi ogled potoka, težja tura pa še vsaj enega kraškega izvira.
Lažja tura je speljana delno tudi po asfaltu in ima manjšo višinsko razliko. Lahko se ga udeležijo tudi dame z bicikli s košarico.
Težja tura je namenjena rekreativcem z dobro psihofizično kondicijo. Kolesarji, ki redno kolesarijo in imajo dovolj telesne vzdržljivosti tudi za težje vzpone, s progo ne bi smeli imeti težav. Višincev na progi bo okrog 500 m (po Googlu), spusti pa so do srednje zahtevni. Zaželjeno je MTB kolo z najmanj prednjim vzmetenjem. Opis poti ...

PRIJAVE: Svoje podatke vpišete v tabelo. Zadošča ime, priimek in kraj bivanja, če vpišete mail, vas bomo tudi obveščali o naslednjih aktivnostih. Odkljukajte se, če boste tudi jedli na kmečkem turizmu po zaključku. Podatki se v tabelo shranijo samodejno.

Predhodno se lahko prijavite tudi na mail edi.fabjan@gmail.com ali na tel. 041-660561, kjer lahko dobite tudi vse bolj podrobne informacije.

KOLESARSKI AFTER:

V sodelovanju s kmečkim turizmom smo pripravili tudi ponudbo po vrnitvi na cilj, da nadoknadimo izgubljene kalorije. Na razpolago bo:

Kraška jota: 3 EUR
Jota s klobaso: 5 EUR
Njoki z golažem: 8 EUR
Njoki s sirovo omako: 8 EUR
Za najbolj lačne pa kompletno kosilo: juha/jota, pečen krompir, dunajski zrezek ali vratovina na žaru, jabolčni zavitek: 12 EUR

Seveda pa si boste lahko izbrali tudi druge jedi, ki jih bodo tisti dan na kmečkem turizmu nudili !

V prijavi navedete, če boste naročili tudi hrano, lahko tudi vaše želje. Konkretno boste hrano naročili pred pričetkom kolesarjenja (zjutraj), plačali pa kasneje na koncu.

Vodenje je brezplačno !

 OPIS POTI - daljša tura:
Zelena tura nas mimo opuščenih kamnolomov pri Avberju popelje po ozki stezi v dolino Raše. Prav po tej stezi so nekoč Kraševci nosili žito v malen. 
Spust je kar zahteven, a kljub temu primeren za vsakogar. V Raši si bomo ogledali sotesko Kranjšek. Ta pritok Raše je bil nekoč mejni potok med Primorsko in Kranjsko (odtod ime). Ponaša se z veliko vodnatostjo in strmim padcem, zato je bilo samo na tem potoku včasih 6 mlinov. Soteska je zelo slikovita, s koriti, vdolbenimi v skale, pragovi iz lehnjaka, lepimi slapovi in čudovitimi tolmuni. Kot bi bili v kakem alpskem vintgarju !

Sledi zelo strm klanec (vozen samo za izbrance!) do cerkvice Sv. Tomaža pri Stomažu. V cerkvici je ohranjena najstarejša freska, datirana v daljno leto 1492. Od Stomaža gre pot po potoku Globočak in po dveh ovinkih pridemo na Poljane. Od tu sledi lep spust po zahtevni singli do Hribov, od tam se čez grapo peljemo / hodimo do vasice Pristava. Od tam po krajši singli spet v Rašo in se po dolini vzpnemo do Kobdilja. Nadaljujemo po lepem kolovozu do Hruševice. Po kolovozu naprej do kraškega izvira Vilenica z lepim spodmolom. Od tam prečkamo železnico čez kamniti most, nato čez glavno cesto in po gmajni do Ponikev. Mimo rojstne hiše Cirila Zlobca se vrnemo na izhodišče v Avber.

Dolžina: 27,8 km
Vzponi: 480 m (po Google)
OPIS POTI - krajša tura:

Zelena tura nas popelje v dolino Raše. Tam si bomo peš ogledali sotesko Kranjšek. Ta nekoč mejni potok med Primorsko in Kranjsko (odtod ime) se ponaša z veliko vodnatostjo in strmim padcem, zato je bilo samo na tem potoku včasih 6 mlinov. Soteska je zelo slikovita, s koriti, vdolbenimi v skale, pragovi iz lehnjaka, lepimi slapovi in čudovitimi tolmuni. Kot bi bili v kakem alpskem vintgarju !

Kolesarska pot se iz doline Raše vzpne po asfaltni cesti v Majcne, nato pa skozi Štorje nadaljujemo pot po gmajni do Grahovega Brda, mimo Utovelj, sledi spust v Dobravlje, potem pa majhen vzpon čez Gradnje proti Avberju.

Za tiste z manj kondicije obstaja bližnjica po asfaltu direktno iz Štorij do Dobravelj, kar pot skrajša za nekaj km.

Dolžina: 21,3 km
Vzponi: 290 m (po Google)

* Vsi objavljeni tracki so zgolj orientacijski in zaradi zaščite pred nepovabljenimi gosti ponekod odstopajo. Vse preveč je vandalov, ki večinoma z motornimi kolesi komaj prehodne stezice razorjejo do neprepoznavnosti. Realno prevoženi tracki so na razpolago pri avtorju.