Domov
Predstavitev
Zgodovina
Dogodki
Galerija
Kontakt
Povezave
     
 

ZELENA TURA

REKREATIVNO MTB KOLESARJENJE DNE 27.5.2017

Tokrat smo si ogledali, kje potekajo nove vodne povezave pod Krasom: ob vhodu v jamo "Kraško zlato"

Nekaj slik je na ogled tukaj.

zlato

Kaj: MTB kolesarjenje za staro in mlado

KATEGORIJA: AM, vzponi do V3, spusti do S3

Stopnje težavnosti pri MTB vzponih in spustih: MTB ture.com

 Kdaj: sobota, 27.5.2017 ob10:00

         Zbiranje in prijave po 9:30

 Kje: Turistična kmetija "Francinovi", Avber 21, 6210 Sežana, Slovenija

OPREMA: potrebno je gorsko kolo s širšimi gumami in vsaj prednjim vzmetenjem

DOSTOP do vasi Avber.

ZELENA TURA je voden spomladanski kolesarski izlet, na katerem lahko občudujemo v pomladne lepote Krasa: ozelenelo drevje, razcvetele travnike z dišečimi cvetlicami, kraško gmajno z brinji in zeleno travo, Navadno je pomladansko tura povezana z vodo - tokrat bomo sledili podzemnim vodnim tokovom na Krasu.

Gre za voden izlet, trasa ne bo označena !

Zaželjene so prijave, ker bo skupina omejena po velikosti. Predhodno se lahko prijavite  na mail edi.fabjan@gmail.com ali na tel. 041-660561, kjer lahko dobite tudi vse bolj podrobne informacije.

KOLESARSKI AFTER:

V sodelovanju s kmečkim turizmom smo pripravili tudi ponudbo po vrnitvi na cilj, da nadoknadimo izgubljene kalorije. Na razpolago bodo domače kraške jedi po zmernih cenah.

Vodenje je brezplačno !

 OPIS POTI :

Pomladansko kolesarjenje nas bo po zeleni kraški pokrajini vodilo do vhoda v jamo Kraško zlato. Jama je bila odkrita letos pozimi, njeni rovi pa pridejo do podzemne tekoče kraške vode. Jama se nahaja južno od Krajne vasi v predelu, ki se mu reče Žeknc. Gre za planoto pod Volnikom, enim od vrhov na grebenu, po katerem poteka meja med Italijo in Slovenijo.
Kolesarska pot bo iz Avberja speljana po gmajnah in gozdovih do Koprive, nato do Krajne vasi. Tam se bomo spustili v suho dolino Draga, jo prečkali in prišli na področje Žeknca.
Ogledali si bomo tudi enega od redkih izvirov na Krasu, ki so ga med 1.svetovno vojno avstrijski vojaki zajeli in vodo speljali v betonski rezervoar.
Odkritelji in raziskovalci jame nam bodo predstavili jamo in kako je potekalo raziskovanje. Nekaj se da prebrati o tem tudi v medijih.

 Dolžina: 29 km
Vzponi (višinci): okrog 700 m

* Vsi objavljeni tracki so zgolj orientacijski in zaradi zaščite pred nepovabljenimi gosti ponekod odstopajo. Vse preveč je vandalov, ki večinoma z motornimi kolesi komaj prehodne stezice razorjejo do neprepoznavnosti. Realno prevoženi tracki so na razpolago pri avtorju.