Domov
Predstavitev
Zgodovina
Dogodki
Galerija
Kontakt
Povezave
     
 

ZELENA TURA

REKREATIVNO MTB KOLESARJENJE DNE 28.5.2016

Kolesarsko turo smo odpeljali. Ker ni bilo veliko udeležencev, smo vozili nekoliko izven plana. Tako smo po še kar zahtevnem spustu v Rašo nadaljevali po dolini navzgor do Gorupke. Tam smo kolesa pustili pri spodnjem mlinu in nato peš nadaljevali ob strugi potoka Kranjšek. Zaradi obilice vode je bila hoja ob globokih tolmunih z vodo in slapovih pravi užitek. Nato smo šli še naprej do farme polžev. Sledil je povratek po dolini navzdol v Mahniče in nato kar strm vzpon v vasico Hribi. Tu smo se okrepčali s čajem pri Zofki, nato pa nadaljevali s prečkanjem grape proti Pristavi in nato navzgor v vasico Bogo. Povzpeli smo se na greben in uživali v lepem razgledu na Vipavsko dolino in celoten Kras in Goriško do Benetk. Ker nas je že malo dajala lakota, smo se v vasici Selo pri Večkotu malo ustavili in sprobali njihove suhomesnate izdelke. Sledil je spust bo čudnih kolovozih v Ravnje, nato pa po glavni cesti v Raši. Nadaljevali smo spet po naravi - malo rabljenem kolovozu do Kobdilja. Po temu je sledil le še povratek čez Ponikve v Avber.

Slike so na povezavi v albumu.

rasa

Dolina Raše - foto by M. Jerina

Kaj: MTB kolesarjenje za staro in mlado

KATEGORIJA: AM, vzponi do V3, spusti do S3

Stopnje težavnosti pri MTB vzponih in spustih: MTB ture.com

 Kdaj: sobota, 28.5.2016 ob 9:30

         Zbiranje in prijave po 9:00

 Kje: Turistična kmetija "Francinovi", Avber 21, 6210 Sežana, Slovenija

V primeru slabega vremena bo kolesarjenje preloženo za teden dni !

DOSTOP do vasi Avber.

PRIJAVITE SE ČIMPREJ !

HRANA - KOLESARSKI AFTER

ZELENA TURA je voden spomladanski kolesarski izlet, na katerem lahko občudujemo vse pomladne lepote Krasa in Vrhov: ozelenelo drevje, razcvetele travnike z dišečimi cvetlicami, kraško gmajno z brinji in zeleno travo, vse to začinjeno z lepimi razgledi na vrhovske vasice in kraško planoto. Zelena nit ture pa bo letos dolina Raše.

Gre za voden izlet, trasa ne bo označena !


PRIJAVE so letos preko Google obrazcev.

Predhodno se lahko prijavite tudi na mail edi.fabjan@gmail.com ali na tel. 041-660561, kjer lahko dobite tudi vse bolj podrobne informacije.

KOLESARSKI AFTER:

V sodelovanju s kmečkim turizmom smo pripravili tudi ponudbo po vrnitvi na cilj, da nadoknadimo izgubljene kalorije. Na razpolago bo:

Kraška jota: 4 EUR
Jota s klobaso: 5 EUR
Njoki z golažem: 10 EUR
Njoki s sirovo omako: 10 EUR
Za najbolj lačne pa kompletno kosilo: juha/jota, pečen krompir, dunajski zrezek ali vratovina na žaru, jabolčni zavitek: 15 EUR

Seveda pa si boste lahko izbrali tudi druge jedi, ki jih bodo tisti dan na kmečkem turizmu nudili !

Vodenje je brezplačno !

 OPIS POTI :

Pomladansko kolesarjenje nas bo po zeleni kraški pokrajini popeljalo v dolino Raše, nato pa navzgor v vasico Hribe. Sledi prečnica čez Pristavo na Dolenje, potem pa spust in po dolini Raše do Štanjela. Povratek čez gmajno v Ponikve in Avber.
Prečkanje grap vrhovskih potokov je sorazmerno zahtevno zaradi prepadnih strmin in podorov. Ponekod je potrebno kolo porivati nekaj deset metrov.

 Dolžina: 25 km
Vzponi (višinci): okrog 680 m

* Vsi objavljeni tracki so zgolj orientacijski in zaradi zaščite pred nepovabljenimi gosti ponekod odstopajo. Vse preveč je vandalov, ki večinoma z motornimi kolesi komaj prehodne stezice razorjejo do neprepoznavnosti. Realno prevoženi tracki so na razpolago pri avtorju.