Domov
Predstavitev
Zgodovina
Dogodki
Galerija
Kontakt
Povezave
     
 

ZELENA TURA - REKREATIVNO KOLESARJENJE MTB DNE 27.5.2012

Turo smo izvedli, bilo nas je 30. Vreme je bilo z nami več kot usmiljeno, popoldne smo imeli celo oblake, da nam ni bilo prevroče!

Nekateri so rekli, da je najboljši bil after in da so čakali samo to, da nadoknadijo izgubljene kalorije. A tudi izpeljane ture niso bile od muh.

Kako je potekala tura, si lahko ogledate v nadaljevanju, da je bila res "zelena" pa se vidi skoraj na vsaki fotki ...

Katere cvetice pa sedaj rastejo po avberskih travnikih ? Poglejte si na plakatu ----> 

ali na pdf datoteki.

Zjutraj je bilo v Avberju prav živahno zaradi številnih kolesarjev ...

Že prav kmalu smo se z Nadraše po strmi singli spustili v dolino Raše. Tisti, ki so se odločili za težjo varianto, so morali prestati test sposobnosti za bodoče napore. Spust je vključeval vožnjo čez kamnit zid, po živalski stezici med štori in kamenjem, nato pa preko zavite potke med štrlečimi skalami. Za nekatere je bilo vse to mala malica, drugi so poskrbeli tudi za akrobatske vložke.

Dolina Raše je prav sijala v pomladnem soncu ...

Kaj pa gledajo vsi ti kolesarji ?

Domačini so nedavno očistili zelenje s starega kamnitega mostu, ki že več kot 20 let ne služi več svojemu namenu. Sedaj je most prav zasijal sredi samega zelenja.  Mojstrska gradnja, ni kaj !

Pritok Raše Kranjšček je pravi fenomen na robu Krasa. Nekoč je tu zaradi obilice vode in velikega padca delovalo 6 mlinov, zadnji še do leta 1944. Voda raztaplja apnenčasto podlago, ta apnenec pa se nato odlaga v obliki lehnjaka. Veliko je visokih pregrad s slapovi in globokimi tolmuni, vmes so prav lepa kamnita korita. Tokrat je bil potok v spodnjem toku suh, malo višje pa se je voda lepo pretakala preko pregrad.

Na tem delu se je skupina kolesarjev, ki se je odločila za težjo varianto ture, napotila preko potoka Kranjšek in strmo navzgor ...

Nekateri so si izbrali priročen način vzpona, steza do Stomaža je bila res strma.

Sledila je vožnja po temačnih grapah na Poljane, od tam pa strm spust po singli in nato kolovozu do Hribov. Tam nas je Zofka ponovno presenetila z njeno široko gostoljubnostjo ...

Nadaljevali smo preko strme grape do Pristave, nato po lepi singli navzdol v Rašo. Po dolini Raše smo se nato spustili do ovinka ceste, ki pelje v Vipavo. Nato nas je ne prestrm makadamski klanec pripeljal do Kobdilja, tam pa smo jo po kolovozu ubrali do Hruševice.

Od Hruševice smo najprej po kolovozu in nato po gozdu nadaljevali naše vandranje po Krasu do spodmola Vilenca...

Tam je nekoč bil stalen izvir vode, medtem ko danes izvira voda tam samo po večjih deževjih. Preko kamnitega železniškega mostu ....... smo prečkali železnico, takoj nato pa še cesto Sežana - Nova Gorica.

Po ozkih kolovozih smo po gmajni in travnikih prišli do Ponikev, nato pa prek Zoranc navzgor proti Avberju.

Skupina, ki je šla po lažji varianti "zelene" ture, se je iz Raše povzpela po asfaltni cesti do Majcnov, nato pa nadaljevala do vasi Štorje.

Tako so šli mimo vaškega kala, nato pa po gmajni do Grahovega Brda, po senčni singli naprej do Utovelj. Sledil je lahen spust do Dobravelj, potem pa navzgor do vasice Gradnje. Od tam je samo še kilometer asfaltne ceste do Avberja ...

... kjer se na placu odpre pogled na čudno čebulasto bakreno kupolo zvonika cerkve Sv. Nikolaja.

Celo pot so nas na kraških travnikih in gmajnah spremljale cvetlice, ki so bile ravno v polnem cvetenju. Nekaj se jih je dalo spoznati na priročnem panoju, še bolj pa zaležejo besede izkušenih Kraševk.

After smo imeli na turistični kmetiji "Pri Francinovih", ki s terase ponuja čudovit razgled po celotnem Krasu. Miza pa ni bila tako prazna, kot izgleda še na tej sliki ....

Bilo je kar naporno, na težji varianti smo naredili 620 m višincev, na lažji pa 340 m. Porabljene kalorije smo hitro nadomestili z domačimi slastnimi dobrotami.

Več slik si lahko ogledate na: Album Edi

Album Bojan - težja proga

Album Irena - lažja proga

Album Marjan

* Vsi objavljeni tracki so zgolj orientacijski in zaradi zaščite pred nepovabljenimi gosti ponekod odstopajo. Vse preveč je vandalov, ki večinoma z motornimi kolesi komaj prehodne stezice razorjejo do neprepoznavnosti. Realno prevoženi tracki so na razpolago pri avtorju.