nordstrom coupon code 2014
avber ograda
Domov
Predstavitev
Zgodovina
Dogodki
Galerija
Kontakt
Povezave
     
 

FILMSKO POPOLDNE V AVBERJU

V nedeljo, 29.5.2016 smo bili v v Avberju deležni prikaza starih filmskih posnetkov, ki jih je Aljoša Žerjal iz Trsta posnel v Avberju in okolici.

Aljoša Žerjal je v letu 1962 v Avberju najprej posnel dokumentarni kratek film, v katerem je prikazal življenje na kmečki domačiji in spomladanska dela v vinogradu. Posnetki so zelo živi in zgovorni, hkrati pa zaradi časovne oddaljenosti toliko bolj zanimivi. Zanimive so osebe, kako so ljudje izgledali pred 54 leti, pa tudi narava se je ponekod zelo predrugačila: poti nimajo več suhih zidov, nikjer ni videti robide, danes je vse bolj zeleno in poraščeno.
Leta 1964 je Aljoša Žerjal ponovno v Avberju snemal film z otroci, ki so se igrali in spuščali zmaja. Vse dogajanje je zelo naravno in avtentično, nikjer ni videti, da bi otroci pred kamero pozirali ali se nastavljali.
Najprej je prikazano, kako so v vasi zmaja sestavili, kako so ga odnesli na travnik na Rupo, sledi pa še spuščanje zmaja. Otroci so tekali z zmajem, si ga predajali, najbolj je v ospredju Radko, ki je očitno imel največ kondicije.
Ko so bili filmi zmontirani, jih je prikazal tudi v vasi Avber. Nekateri se posameznih prizorov iz filmov še spomnijo. so pa bili filmi kasneje prikazani tudi na TV Koper.

aljoša žerjal